دسته : زبان و ادبیات فارسی
فرمت فایل : word
حجم فایل : 69 KB
تعداد صفحات : 100
بازدیدها : 505
برچسبها : نظامی گنجوی شخصیت پردازی منظومه لیلی مجنون
مبلغ : 8000 تومان
خرید این فایلمعرفی پایان نامه بحث و بررسی شخصیت پردازی در منظومه ی لیلی و مجنون نظامی گنجوی
چکیده:
این پایان نامه به بحث و بررسی شخصیت پردازی در منظومه ی لیلی و مجنون نظامی اختصاص دارد و شامل سه فصل است، فصل اول مربوط به کلیات است که شامل هدف، پیشینه و روش تحقیق می باشد فصل دوم مربوط به شیوه های شخصیت پردازی، انواع شخصیت در لیلی و مجنون و همچنین دیگر عناصر داستانی مرتبط با شخصیت نیز می باشد، فصل سوم هم مرتبط به نتیجه گیری از کلیه مباحث ذکر شده است.
نظامی گنجه ای شاعر فارسی گوی آذربایجان در قرن ششم هجری می زیسته است نام و نسب او راالیاس بن یوسف بن زکی بن مویدضبط کرده اند. تقی الدین اوحدی درخلاصه الاشعار و زبده الافکارنام و نسبش را احمد بن یوسف بن موید و کنیه اش راابو محمدو لقبش را نظام الدین آورده است.نظامی در حدود سال 535 به دنیا آمد و در سن 83 سالگی و در سال 608 چشم از جهان فرو بست
ما در نظامی به تصریح اورئیسهنام و از نژاد کرد بوده است. ظاهراً پدر و مادر نظامی در زمان کودکی او از این جهان رخت بر بسته اند. او با این که سه همسر برگزیده است ظاهراً بیش از یک فرزند پسر به نام محمد نداشته است. اقامتگاه دایمی نظامی شهر گنجه بوده است و در تمام عمر جز یک سفر کوتاه به هیچ جا مسافرت نکرده است.
نظامی از خانواده ای دارا و آسوده بود و از بررسی آثار و اندیشه های او معلوم می شود که دوران نوجوانی را به آموختن قرآن و علوم دینی سپری کرده است و بر اساس همین عقیده است که مثنوی های نظامی همه با توحید و مناجات باری تعالی آغاز می شود می توان نظامی را از نظر ویژگی های اخلاقی شاعری پرکار، صبور، باعفت، گوشه گیر، قانع، با نزاکت، با گذشت، مثبت، علاقه مند به شهر و دیار و خانه و خانواده، گریز از جنجال و زندگی اشرافی دانست او شاعری است که به ارزش کار خود واقف است و شاعر واقعی را در ردیف سایه پیامبر و در مرتبه پس از انبیاء می گذارد. روحیات شاعر در نحوه ی شکل گیری اشخاص داستانش خیلی اهمیت دارد، چنان که نظامی اشعری مذهب و جبری مزاج اگر اشخاص منفعلی چون فرهاد و مجنون را که خود را یکسره بسته زنجیر و تقدیر می دانند نپرورد مایه ی شگفتی است. ...
هدف تحقیق
هدف از این پایان نامه بررسی شیوه های شخصیت پردازی و همچنین انواع شخصیت در منظومه ی لیلی و مجنون نظامی است به این صورت که:
1- معرفی شخصیتهای لیلی و مجنون
2- بررسی انواع شیوه های شخصیت پردازی
3- اینکه نظامی از کدام شیوه های شخصیت پردازی بیشتر استفاده کرده است
4- بررسی انواع شخصیت ها در این منظومه و اینکه شخصیتهای فرعی، اصلی، ایستا، پویا و... در این منظومه کدامند
5- بررسی بعضی عناصر داستان و ارتباط آن با شخصیتهای داستان
خلق شخصیت هایی را که برای خواننده در حوزه داستان تقریباً مثل افراد واقعی جلوه می کنند، شخصیت پردازی می خوانند. .
خلق عینی و تصویری اشخاص تخیلی در نمایشنامه، فیلم نامه، شعر روایتی، قصه، رمان و داستان کوتاه، شخصیت پردازی نامیده می شود. در ادبیات، اشخاص داستانی با شخصیت پردازی به عنوان اشخاص واقعی پیش چشم خواننده تجسم می یابند. .
اگر خوانندگان نسبت به شخصیت های داستان، علی السویه و بی علاقه بمانند، بی شک نویسنده در شخصیت پردازی موفق نبوده است. یکی از معیارهای سنجش رمان های خوب، شخصیت های معقول و پذیرفتنی آن هاست. شخصیت هایی که در جهان داستان، هر چند که این جهان غریب و خیالی باشد، زنده و واقعی جلوه کنند.نویسنده برای آنکه بتواند شخصیت های زنده و قابل قبولی عرضه کند، باید سه عامل مهم را در نظر داشته باشد:
اول، شخصیت ها باید در رفتار و خلقیاتشان ثابت قدم و استوار باشند. آن ها نباید در وضعیت و موقعیت های مختلف، رفتار و اعمال متفاوتی داشته باشند مگر اینکه برای چنین تغییر رفتاری دلیلی وجود داشته باشد.
دوم، شخصیت ها، برای آنچه انجام می دهند باید انگیزه ی معقولی داشته باشند، به خصوص وقتی که تغییری در رفتار و کردار آن ها پیدا شود، ما باید دلیل این تغییر را بفهمیم. امکان دارد که در آن بخش از داستان دلیل تغییر رفتار شخصیت یا شخصیت ها را نفهمیم اما به هر حال وقتی داستان را تمام کردیم باید دلیل چنین تغییری را بدانیم.
سوم، شخصیت ها باید پذیرفتنی و واقعی جلوه کنند. آن ها باید نه نمونه مطلق پرهیزکاری و خوبی باشند و نه دیو بد سرشت و شریر، بلکه باید ترکیبی از خوبی و بدی و مجموعه ای از فردیت و اجتماع باشند. .
بنیاد اغلب رمان های موفق و معتبر بر شخصیت پردازی آن ها گذاشته شده و شخصیت های آن هاست که به رمان ارزش و اعتبار می دهد و عموماً بر این عقیده اند که در شاهکارهای ادبی، حوادث به طور منطقی از تقابل خلقیات و طبایع آدم های داستان به وجود می آیند، بنابراین هدف اصلی بسیاری از داستان ها نشان دادن خصلت و طبیعت شخصیت هاست. چون آنچه آدم دوست دارد یا به آن معتقد است، بیشتر در هنگامی ظاهر می شود که او تحت فشار قرار گرفته باشد و نسبت به وضعیت و موقعیتی که بر او فشار می آورد، از خود واکنش نشان می دهد. از این نظر غالباً نویسندگان برای خلق داستان جالب توجه، کشمکش مهمی را در زندگی شخصیت اصلی داستان انتخاب می کنند. ...
توصیف: جریانی که به یاری آن خواننده را با اشخاص داستان آشنا می کنیم توصیف نامیده می شود. نظریه پردازان دو شیوه ی عمده برای شخصیت سازی عنوان کرده اند. شخصیت سازی مستقیم و غیر مستقیم..
توصیف مستقیم: انتخاب و به کار بستن شیوه هایی که نویسنده به یاری آنها بتواند تاثرات اشخاص داستان را به خواننده منتقل کند امری است به نهایت فهم. توصیف مستقیم، از آنجا که مستقیم است و خواننده را مستقیماً در جریان صحنه ی داستان و واکنش های اشخاص آن می گذارد ارزش خاص دارد.
در معرفی مستقیم شخصیت، نویسنده رک و صریح با شرح یا تجزیه و تحلیل، می گوید که شخصیت او چه جور آدمیست و یا به طور مستقیم از زبان کسی دیگر در داستان، شخصیت داستان را معرفی می کند. روش معرفی مستقیم این حسن را دارد که واضح است و مختصر؛ اما هیچ وقت نمی توان به تنهایی از این روش استفاده کرد. اگر می خواهیم داستانی در کار باشد شخصیتها باید عمل کنند و اگر شخصیتها دست به عمل نزنند و هیچ کاری انجام ندهند داستان شکل مقاله و گزارش پیدا می کند. ...
فردی را که در محور و مرکز داستان کوتاه و رمان یا نمایش نامه و فیلم نامه قرار می گیرد و نویسنده سعی می کند که توجه خواننده یا بیننده را به او جلب کند، شخصیت اصلی می گویند. .منظور از شخصیت اصلی شخصیتی است که در داستان خوب گسترش یافته، گاهی تحول می پذیرد و نیز دقیق تر توصیف می شود. .
اشخاص بازی اصلی مهم ترین وظایف را در داستان بر عهده دارند. آنها عمیقاً با وقایع داستان درگیر می شوند، در پایان داستان آن کسی نیستند که در ابتدا بوده اند، متحول می شوند و داستان چیزی نیست، جز شرح مسائلی که به آنها مربوط می شود. .
مجنون: از شخصیت های اصلی این داستان است که تمامی محور قصه بر مدار رفتار، اعمال، کردار و گفتار او می چرخد نظامی هم بسیار دقیق در جای جای این داستان از طریق شیوه های مختلف حالات روحی و عاشقانه او را به تصویر کشیده است. او عاشق لیلی است و تمامی اهداف زندگیش به یک کل واحد یعنی عشق معطوف شده ...
خرید و دانلود آنی فایل